Diş hastalıkları, büyük küçük fark etmeksizin herkeste rastlanılan bir durumdur ve bu durumun önüne geçilmezse ciddi problemlerle karşılaşılabilir. Zamanında tedavi edilmeyen diş rahatsızlıkları diş çekimine ihtiyaç duyar ve diş kaybına sebep olur. Diş hastalıklarına sebep olan nedenleri ortadan kaldırarak daha sağlıklı ve bakımlı dişlere sahip olabilirsiniz. İşte diş hastalıklarına sebep olan başlıca nedenler;
Bakteriyel Diş Plağı
Yaşanan diş kayıplarının büyük birçoğunun nedeni, diş eti rahatsızlıklarıdır. Erken teşhis edilen diş eti rahatsızlıkları başarıyla tedavi edilebilmektedir. Diş eti rahatsızlıklarına neden olan faktör ise, bakteriyel diş plağıdır. Bu plaklar dişten uzaklaştırılmadığında tartara ya da diş taşına dönüşür. Plaktaki bakteriler dişlere zarar verir ve diş hastalıklarının oluşumuna neden olur. Bunun önüne geçmek için ağız hijyenine önem vermek gerekir. Ayrıca düzenli diş taşı temizliği de yaptırılması önerilmektedir.
Sigara
Sigara, diş yüzeyinde plak birikimini artırdığı için dişlerde pürüzleşmelere neden olmaktadır. Diş sararmalarına, çürüklere ve ağız kanseri gibi rahatsızlıkların oluşuma neden olmaktadır. Sadece diş hastalıklarına değil çeşitli enfeksiyon hastalıklarına da neden olmaktadır.
Stres
Stres, sadece psikolojik rahatsızlıklara sebep olmaz. Stres vücudun pek çok noktasında rahatsızlıkların oluşumuna sebebiyet verir. Bu bölgelerden biri de ağızdır.
Bazı İlaçlar
Kalp ve kronik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, diş etinin büyümesine neden olarak diş rahatsızlıklarının oluşumuna sebep olabilir. Böyle bir durumda derhal hekiminize bilgi vermelisiniz.
Diş Gıcırdatmak
Diş gıcırdatmak ya da sıkmak, diş eti rahatsızlıklarına neden olur. Dişlerinizi sıktığınızda ya da gıcırdattığınızda diş ile diş eti arasındaki kuvvet azalır ve diş eti çekilmeye başlayarak diş eti rahatsızlıkları oluşur.
Vitamin Eksikliği
Yetersiz ve dengesiz beslenmenin bir sonucu olan vitamin eksikliği, diş hastalıklarının nedenidir. Vitamin eksikliği sonucunda diş kanamalarında ve diş enfeksiyonlarında artış görülür.
Diş Hastalıklarının Korunması İçin Neler Yapılmalıdır?
Diş hastalıklarından korunmak için öncelikle, diş hastalıklarına neden olan faktörlerden korunmak gerekir. Diş ve ağız hijyenine önem vermek, diş rahatsızlıklarından korunmanın başlıca çözümü olabilir. Günde en az 2 defa ve düzenli olarak diş fırçalamak, oluşabilecek diş hastalıklarının önüne geçebilir. Burada doğru fırçalama tekniği de oldukça önemlidir.
Ayrıca 6 ayda bir kere diş kontrolüne gitmek, erken teşhis konusunda çok önemlidir. Erkenden fark edilen diş rahatsızlıkları, büyük problemlere neden olmadan tedavi edilebilir. Böylece diş rahatsızlıklarının ilerlemesi ve diş kaybına neden olması engellenir. Unutulmaması gereken bir nokta da, diş hastalıkları tedavisi ne kadar ertelenirse uygulanacak tedavi daha da zorlaşır ve daha karmaşık bir hale gelir.
Daha sağlıklı gülüşlere ve dişlere sahip olmak için dişlerinize ve ağzına gereken önemi vermeniz ve bakımını ihmal etmemeniz gerekir.