Diş Ağrısının Kanıtlanmış 10 Sebebi

Ekim 28, 2021by Kaang0
Diş ağrısının kanıtlanmış 10 sebebi

Diş ağrılarının ortaya çıkmasında, birçok farklı etken sebep olur. Bu sebeplerin bir kısmı yaygın olarak görülen ağrılı süreçleri oluşturur. Elbette diş ağrısına neden olan kanıtlanmış en önemli sebep diş çürükleridir.

Diş çürümesi süreci, dişin kök kısmında bulunan ve dişi çevreleyen dokularda hasarın oluşmasına da neden olur. Diş çürüğü ile ilgili gerekli tedavinin gecikmesi, bu hasarın büyümesi ve dolayısıyla ağrılı sürecin artması ve uzaması sonucunu oluşturur.

Diş çürükleri fark edildiğinde, en kısa süre içerisinde diş doktoruna başvurulması, teşhisin erken olması açısından önemlidir. Bu sayede dişte oluşan çürüğün engellenmesine yönelik tedavi erken başlamış olur. Böylece dişin kurtarılması söz konusu olduğu gibi, ağrılı süreç başlamadan önce gerekli tedavi başlamış olur. Diş çürüklerinin dışında en yaygın görülen kanıtlanmış diğer sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Diş Etinde oluşan iltihaplar
  • Dişlerde oluşan apse
  • Dişlerde oluşan çatlama veya kırılmalar
  • Dişe yapılmış dolguda ortaya çıkan hasar, dolgunun düşmesi ya da kırılması
  • Dişlerin birbirine sürtülmesi alışkanlığı, dişleri sıkmak
  • Sakız çiğneme gibi alışkanlıkların yoğun olması
  • Diş patlaması olarak bilinen, diş etinden diş çıkması
  • Yirmilik dişler olarak bilinen dişlerin, var olan dişler tarafından baskılanması
  • Çeşitli travmalar

Diş eti iltihabı

Diş etinde oluşan iltihaplanmalar, diş ağrısı süreçlerini diş çürüklerinden sonra en fazla tetikleyen sorundur. Diş eti iltihabı oluştuğunda, birkaç gün içerisinde geçmemesi halinde mutlaka bir diş doktoruna başvurulmalıdır.

Diş apsesi

Diş apsesi teşhisinin erken olmasına bağlı olarak, tedavisinin de süratli ve olumlu şekilde sonuçlandırılabilen bir sorundur. Diş apsesi ağrılı süreçlerin ortaya çıkmasına en fazla görülen sebeplerden biridir. Diş ağrısının ortaya çıkmasının ardından, uzman bir diş hekimine gidilmesi, oluşacak ağrılı sürecin engellenmesini de sağlar.

Diş kırılması, çatlama

Sert kabuklu gıdaların tüketimi sırasında veya zaman içerisinde yıpranan dişlerde kırılmalar ve çatlamalar oluşabilir. Kırılma ve çatlamalar, diş minesinin zarar görmesine bağlı olarak, çürüme oluşuma da sebep olabilir. Diş ağrısı süreçlerinin başlıca nedenleri arasında yer alır. Kırılma ya da çatlama fark edildiğinde, dişin kurtarılabilmesi, hızlı bir şekilde uzman bir diş hekimine başvurmanızla mümkün olabilir.

Diş dolgusunda oluşan hasarlar

Daha önce gerçekleştirilmiş diş tedavisi sırasında yapılan dolgular, amacına uygun dayanıklılığa sahip malzemelerin kullanılmasıyla gerçekleştirilir. Buna karşın yanlış kullanım, zorlama veya zaman aşımı, dolgularda hasar oluşması, dolgu düşmesi gibi diş ağrısına sebep olacak sonuçlara neden olur.

Diş sıkma, Bruksizm

Dişlerin sıkılması, birbirlerine sürtülmesi farkında olmadan gerçekleştirdiğimiz bir sorundur. Dişlerde, diş etlerinde ve çene kemiğinde oluşan sürekli ve yoğun baskı, diş ağrılarına neden olur.

Sakız çiğneme

Yoğun ve sürekli sakız çiğneme diş ağrısına neden olabilir.

Diş patlaması

Diş etinden diş çıkması durumu diş patlaması olarak tanımlanır. Bu sorun ağrılı süreçlerin ortaya çıkmasına sebep olur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RegenTurkey

Siz değerli hastalarımız için diş tedavisi, estetik cerrahi, hücresel tedavi, medikal uygulamalar, plastik cerrahi alanlarında her zaman hizmetinizdeyiz.