Bebeklerin anne sütüyle beslenmesi sadece genel sağlıkları ve gelişimleri için değil, ağız ve diş sağlığı için de oldukça önemlidir. Anne sütü, ağız çevresindeki yumuşak dokuların ve kas fonksiyonlarının gelişmesinde önemli bir yere sahiptir. Süt dişleri çıkmadan önce, diş etinin altında saklanır ve genellikle 6. aydan itibaren diş etinin üzerine çıkmaya başlar. Bebeğinizin ilk dişinin çıkmasıyla beraber çocuk diş hekimliğinden randevu alarak ağız ve diş gelişimi hakkında görüşebilirsiniz. Erken teşhis edilen ağız ve diş problemleri, sağlıklı dişler için önceliklidir. Ağız bakımına da ilk dişler çıkmadan önce başlanması gerekir.
Bebeklerin altıncı aydan itibaren çıkan dişleri ‘’ süt dişler ‘’ olarak adlandırılır ve üç yaşında geldiğinde tamamen çıkmış olur. Süt dişleri altı yaşından itibaren dökülmeye başlar ve yerine çocuğun hayatı boyunca taşıyacağı ‘’ kalıcı dişler ‘’ çıkar. Kalıcı dişler ise, on üç yaşına gelindiğinde tamamen çıkmış olur.
Bebeklikten itibaren diş ve ağız sağlığına dikkat etmeyen çocuklarda diş çürüğü başta olmak üzere pek çok ağız ve diş problemiyle karşılaşılır. Bu yüzden ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi gerektiği en küçük yaşlardan itibaren aşılanmalıdır. Ebeveynler de çocuğun dişlerini kendi fırçalayabilecek yaşa gelene kadar ağız ve diş sağlığından sorumludur.
Çocukların Sağlıklı ve Güçlü Dişlere Sahip Olması İçin Ebeveynlerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Bebeklerin henüz dişleri çıkmamış olsa dahi ağız ve diş bakımına önem vermek gerekir. Düzenli aralıklarla bebeğin diş etleri, temiz bir bez ya da gazlı bezle silinmelidir. Böylece diş çürüğüne neden olabilecek bakterilerin oluşumunun önüne geçilir. Dişlerin çıkmasıyla birlikte de yumuşak kıllı bir diş fırçası ve su yardımıyla günde en az iki kez dişlerin fırçalanmasına özen gösterilmesi gerekir. Ayrıca bebeklerin aldığı her gıdanın ardından su içirilmesi, ağız ve diş sağlığı için oldukça önemlidir.
Genellikle 3 yaşından itibaren florürlü diş macunu kullanılabilir. Bir bezelye tanesi büyüklüğünde kullanılabilir ve diş macununun yutulmaması gerektiği öğretilmelidir.
4 yaşına gelen bir çocuk ise artık emzik ya da parmak emme alışkanlığını bırakmalıdır. Emzik ya da parmak emme alışkanlığı, dişlerin yeri ve konumunu doğrudan etkiler ve kalıcı dişlerde ortodonti tedavisini zorunlu kılabilir.
Düzenli olarak yapılan çocuk diş hekimi randevuları, çocuğun ağız ve diş sağlığı için oldukça önemlidir. Oluşabilecek problemlerin erken teşhis edilmesi, uygulanacak tedavinin daha kolay ve kısa sürede tamamlanmasında etkin rol oynar.
Çocuklara Ağız ve Diş Bakımı Alışkanlığı Nasıl Kazandırılabilir?
Çocuklara ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazandırırken öncelikle model olmak, çok önemlidir. Çocuklar rol model olarak seçtiği birinin yaptıklarını, uyguladıklarını daha kolay alışkanlık haline getirir.
Ambalajı görsel bakımdan zengin diş fırçalarına ve diş macunlarına yönelebilirsiniz. Farklı renklerde ve değişik çizgi karakterlerin olduğu diş bakım ürünleri, çocuklarınız dikkati çekecek ve ağız bakımı daha eğlenceli bir hale bürünecektir. Sorumluluk duygusu ve görev bilinci aşılamak için de diş fırçalama panosu oluşturabilir ve her dişlerini fırçaladığında işaretleme yapabilirsiniz. Sevdiği renklerde ve karakterlerin bulunduğu ürünlerle çocuğunuzun diş fırçalama isteği ve motivasyonu artacaktır.
Ağız ve diş bakım rutinini bir oyuna çevirebilirsiniz. Çocuğunuz kendi dişlerini fırçaladıktan sonra sizin dişlerinizi de fırçalamasına izin verebilirsiniz. Böylece diş fırçalama rutini çocuk için daha eğlenceli olabilir.
En önemlisi de, çocuğunuza neden diş ve ağız bakımına önem vermek gerektiğinin anlatılmasıdır. Bunu yaparken çürüklerle, diş hekimleriyle korkutmamak gerekir.