Bebeklerde Diş Fırçalama Süreci – Hekim Tavsiyeli

Kasım 10, 2021by Kaang0

Diş fırçalama ve ağız bakım becerileri ne kadar erken yaşta kazanılırsa alışkanlık haline gelmesi o kadar kısa sürede olur. Unutulmaması gereken bir nokta da; bebeklikte ve çocuklukta dişlere verilen önem, kalıcı dişlerin sağlığını direkt olarak etkilemektedir. Bebeklerde diş fırçalama süreci de, ebeveynlerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Çocuğunuzun ilk dişleri çıktığında çocuk diş hekimliğinden randevu alarak genel diş muayenesi yaptırmanız oldukça faydalı olacaktır.

Sağlıklı ve beyaz dişlere sahip olmak ve dişleri korumanın ilk yöntemi, diş fırçalamaktır. Bebeklerde ilk dişler görülmeye başladıktan sonra diş fırçalama süreci de başlar. Yemek yedikten sonra ve uyumadan önce dişleri temizlemek, ağız ve diş sağlığı için çok önemlidir. Bebeklerde diş fırçası yerine temiz ve gazlı – nemli bir bez kullanarak diş ve ağız bakım temizliği yapılır. Bebekleriniz yemek yedikten sonra ya da uyumadan önce dilinin önünü ve ilk çıkan dişlerinizi bu bezle temizleyerek sağlıklı dişlerinin olması ve daha sonra çıkacak kalıcı dişlerinin de sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Genetik olabileceği gibi yanlış bakım nedeniyle de meydana gelen diş çarpıklığı, porselen braketli diş tedavisiyle giderilebilir. Bu problem ne kadar erken yaşta teşhis edilirse tedavi süreci o kadar kısa ve basit olur.

Bebeklerde ve Çocuklarda Diş Fırçalama Ne Zaman Başlamalıdır?

İlk dişler çıkmadan önce temiz ve nemli – gazlı bezle dişlerin ve ağzın temizlenmesi, dişlerin daha sağlıklı çıkmasına neden olur. İlk dişin çıkmasıyla birlikte aynı yöntemi sürdürebilir ya da parmak fırçası yardımıyla bebeğinizin dişlerini temizleyebilirsiniz.

Çocukların ince motor becerileri 9 yaşında geliştiği için bu yaşa kadar onların tek başına dişlerini fırçalaması yetersiz kalabilir. Çocuğunuz dişini fırçaladıktan sonra siz de bir kez daha fırçalayabilir ve etkili diş fırçalama yöntemini gösterebilirsiniz.

Günde en az iki defa diş fırçalama alışkanlığı kazanmasını desteklemelisiniz. Ayrıca ara öğünlerden sonra da diş fırçalamak, dişlerin daha sağlıklı olmasına neden olur. Bebeklere ve çocuklara diş fırçalamak bir sorumluluk, görev gibi aşınmamalıdır. Onun yerine oyunlarla eğlenceli bir hale getirerek çocuklarınızın diş fırçalamayı daha kolay benimsemesini sağlayabilirsiniz.

Diş fırçası seçerken de çocuğunuz fikrini almak, onun hoşuna gidecek ve motivasyonunu artıracaktır. Sevdiği kahramanların görsellerinin olduğu, sevdiği renkte diş fırçalarını tercih etmeniz, diş fırçalama alışkanlığını kolay kazanmasında çok etkili bir yöntemdir. Diş fırçasını da üç ayda bir yenilemeniz gerektiğini de unutmamalısınız.

Bebeklerde ve Çocuklarda Florür İçeren Diş Macunu Kullanılır?

Ebeveynlerin merak ettiği bir konu da, florürlü diş macunlarının kaç yaşından itibaren kullanılması gerektiğidir. Genellikle 2 yaşına kadar önerilmese de ilk dişlerin çıkmasından itibaren kullanılabilir. Bezelye büyüklüğünde ufak bir miktar sıkarak çocuğunuzun dişlerini fırçalamasına olanak sağlayabilirsiniz. Bu dönemde diş macunlarının yutulması oldukça olasıdır. Diş macunu yuttuğunda çocuğunuza karşı aşırı tepki gösterip onu tedirgin etmemelisiniz. Çocuğunuz da zamanda diş fırçalarken tükürmenin önemini fark edecek ve yutmamak için çaba harcayacaktır.

İlk dişlerin düşmesi ve kalıcı dişlerin çıkması dönemlerinde dişlerde hassasiyet olabilir. Bu dönemde oldukça hassas davranmalı ve o bölgeleri tahriş etmekten kaçınmalısınız.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RegenTurkey

Siz değerli hastalarımız için diş tedavisi, estetik cerrahi, hücresel tedavi, medikal uygulamalar, plastik cerrahi alanlarında her zaman hizmetinizdeyiz.