Diş fırçalama, her yaş grubu için oldukça elzem bir davranıştır. Yetişkinlik döneminde daha sağlıklı ağıza ve dişlere sahip olmak, çocuklukta edinilen ağız bakımı alışkanlıklara bağlıdır. Burada babalara ve annelere büyük görevler düşmektedir. Çocukluk döneminde ağız bakım alışkanlığı kazanmamış biri kanal tedavisi, diş çekimleri, implant cerrahisi gibi tedavilere daha çok ihtiyaç duyar.
Diş sorunlarının uzun vadede önüne geçmek için mümkün olan en erken zamanda hatta bebeklik döneminde ağız bakımının önemi kavratılmalıdır. Çocuklara diş fırçalama eğitimi 2 – 3 yaşından itibaren verilebilir, daha öncesinde ise ıslak bir yardımıyla damaklar temizlenebilir.
Çocuklara Diş Fırçalama Alışkanlığı Nasıl Kazandırılabilir?
Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak için, bu davranışı daha eğlenceli bir hale getirmek gerekir ve ayrıca rol model olmak da oldukça önemlidir. 6 – 8 yaş aralığındaki çocuklar artık tek başlarına dişlerini fırçalayabilirler. Bundan dolayı çocuk bu yaşına gelene kadar destek olmanız ve diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanız için size büyük görevler düşer. Çeşitli oyunlarla, oyuncaklarla, etkinliklerle diş fırçalamayı sevdirmeniz gerekir.
Renkli, hayvan figürlü diş fırçaları tercih etmek, diş fırçalamayı oyun haline getirmek, çocuğunuzla birlikte dişlerinizi fırçalamanız, ödül yöntemiyle dişlerini fırçalamaya teşvik etmek gibi yöntemler çocuğunuzun diş fırçalama alışkanlığı kazanmasında etkilidir. Çocuklukta kazanılmayan ağız ve diş bakım alışkanlığı, estetik açıdan da dişlerin kötü görünmesine neden olur. Ev tipi ya da ofis tipi beyazlatma işlemleri, estetik açıdan dişlerinizin daha güzel ve bakımlı görünmesine yardımcı olur.
Çocuğunuza Diş Fırçalama Alışkanlığı Kazandırırken İşinize Yarayacak Tavsiyeler
- Evde bir diş fırçalama panosu oluşturabilir ve çocuğunuz her diş fırçaladığında bir işaret koyabilirsiniz. Böylelikle hedefe ulaştığında onu ödüllendirebilirsiniz.
- Daha eğlenceli bir hale getirmek için önce kendilerini fırçalayıp ardından sizin fırçanızla sizin dişlerinizi fırçalamasına da izin verebilirsiniz. Hatta siz de onunkilerini fırçalayabilir ve daha eğlenceli bir ortam oluşturabilirsiniz.
- Diş fırçalama esnasında kum saatinden yardım alabilirsiniz. Kum saatinden tüm kumlar akana kadar dişlerini fırçalaması gerektiğini aşılayabilirsiniz.
- Ayrıca çocuğunuza neden dişlerin fırçalanması gerektiği, fırçalanmadığından ne gibi sorunlarla karşılaşılabileceği gibi konularda bilgiler aktarabilirsiniz. Böylece çocuğunuz bilinçlenerek diş fırçalama alışkanlığını daha kolay edinebilir. Bu nokta diş hekiminizden de destek alabilirsiniz. Düzenli periyotlar halinde muayene götürerek ağız ve diş bakımının önemli olduğunu hissettirebilirsiniz.
- Çocuğunuzun sevdiği renklerde ya da sevdiği kahramanlarla bezeli diş fırçaları alabilirsiniz. Böylece çocuğunuz diş fırçalamak için can atacaktır.
- Ayrıca diş fırçalama alışkanlığı kazandırırken en önemli noktalardan biri de, sizin de dişlerinizi fırçaladığınızı çocuğunuzun görmesi gerekir. Birlikte dişlerinizi fırçalamanız çocuğunuza rol model olmanız açısından büyük önem taşır.
Düzenli ve doğru diş fırçalama alışkanlığı, ileride oluşabilecek problemlerin büyük ölçüde önüne geçer.