Diş Apsesi: Teşhis, Tedavi ve Alınacak Önlemler

Eylül 28, 2021by Kaang0
Diş Apsesi- Teşhis, Tedavi ve Alınacak Önlemler

Pek çok periodontal rahatsızlıkların aksine ağrıya veya acıya neden olan diş apsesi, acil müdahale gerektirir. Diş apsesi belirtileri bulunan kişiler zaman kaybetmeden diş hekimine başvurmalı ve gerekli tedaviyi başlatmalıdır. Tedavi edilmeden diş apsesi kemik kayıplarına ve diş çekimlerine neden olabilir.

Diş Apsesinin Belirtileri

Apse, diş köküyle ilgili olduğu için esas belirtilerini kök ucunda gösterir. Isırıldığında ya da bazen spontane ağrılar yaşanabilir. Gece uykudan uyandıracak kadar ağrı ya da şişlik görülebilir. Dişin kök hizasında sivilce başına benzer fistül ağız görülebilir ve bu yer iltihabın aktığı bölgedir.

Bu belirtilerine hepsine ya da bir kısmına sahipseniz en kısa sürede, zaman kaybetmeden, diş hekiminize görünmeniz gerekir. Diş hekiminiz sorunu tespit ederek tedavi sürecini başlatacaktır. Kanal tedavisi gerektirmesi durumunda kısa sürede tedaviye başlanır.

Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle bölgenin fiziksel anlamda kontrolleri sağlanır ve ardından röntgen çekilerek apsenin durumu hakkında detaylı inceleme yapılır. Sonrasında ise enfeksiyonun diş içerisinde yer alan sinirlere ulaşıp ulaşmadığı tespit edilir. Apsenin oluşum nedeni, dişin sinirine gelen bir enfeksiyonsa dişin siniri alınarak tedavi edilir. Bu tedavi yöntemine kanal tedavisi denir.

Diş eti apsesinin tedavisi için öncelikle apsenin neden kaynaklandığı belirlenir ve buna bağlı olarak tedavi belirlenir. Diş etlerinin daha sağlıklı olması amacıyla detaylıca temizlenir. Bazı bölgeler için küretaj adı verilen derin temizlik yapılır. İltihap geniş bir alana yayılmışsa anestezi altında akış sağlanabilir. İltihabın akması gereken ancak lokal olarak mümkün olmayan durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Diş eti ve diş kökleri, enfeksiyonun nüksetmeyeceği şekilde temizlenir. Genellikle tek seansta kurutulmaya çalışılır.

Diş Apsesinin Önlenmesi İçin Alınacak Tedbirler

Diş apsesinden korunmanın birinci ve en önemli yolu, ağız ve diş hijyeniyle beraber sağlıklı beslenmedir.

İşlenmiş gıdalardan ve rafine edilmiş karbonhidratlardan uzak durarak iyi bir beslenme rutini oluşturabilirsiniz. Beslenmenize dikkat ederek diş apsesinin oluşmasını ve hatta çürüklerin oluşmasını engelleyebilirsiniz.

İyi bir ağız hijyeni için doğru ve düzenli bakım gerekir. Diş fırçalama yönteminizin ve diş ipi kullanma yönteminizin doğru olduğundan emin olmanız gerekir. Dişlerinizin darbe alma ihtimalin oluşabileceği durumlarda mutlaka ağız koruyucu kullanmalısınız. Dişlerinizi sadece çiğnemek eylemi için kullanmanız gerekir. Dişlerinizle paket, ambalaj açmak onlara zarar verebilir.

Düzenli muayeneler, sadece diş apsesinin oluşumunu engellemez, tüm diş problemlerinin önceden tespit edilerek tedavi edilmesinde oldukça önemlidir. Yılda en az iki defa diş muayenesi yaptırarak problemler büyümeden onları giderebilirsiniz.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RegenTurkey

Siz değerli hastalarımız için diş tedavisi, estetik cerrahi, hücresel tedavi, medikal uygulamalar, plastik cerrahi alanlarında her zaman hizmetinizdeyiz.