Hamilelik döneminde doğru ve etkili yapılan ağız bakımı, annenin ve bebeğin sağlığını doğrudan etkilemektedir. Özellikle kalsiyum bakımından zengin besinlere yönelmek gibi durumlar, diş ve ağız problemlerinin önüne geçilmesinde büyük etkiye sahipken aynı zamanda sağlıklı bir doğum süreci geçirmenize de katkı sağlıyor. Bu dönemde ya da hayatınızın diğer dönemlerinde diş gıcırdatma problemi yaşıyorsanız bruksizim tedavisinden destek almanız önerilir. Uyku kalitesinin bozulmasına bağlı olarak diş sıkma ve gıcırdatma problemlerinin neden olacağı sorunları en aza indirebilirsiniz. İşte hamilelikte diş sağlığı için bazı öneriler;
- Tatlı yedikten belirli bir süre dişlerinizi fırçalamalısınız.
- Her kusma durumundan sonra ağız bakımınızı yaparak ağız içini ve dişlerinizi temizlemelisiniz.
- Diş etlerinin hassas olduğu bir dönem olduğu için dişlerinizi fırçalamaktan kaçınmamalısınız.
- Günde en az 2 kere diş fırçalama, diş ipi kullanma ve gargara yapmayla etkili diş bakımınızı devam ettirebilirsiniz.
- Gargara yerine ılık tuzlu su da kullanabilirsiniz. Böylece diş eti hassasiyetiniz azalarak diş etleriniz rahatlar.
- Kalsiyum bakımından zengin besinlere yönelmelisiniz.
- Zorunlu olmadığı sürece röntgen gibi çekimlerden uzak durmalısınız.
- Diş tedavileri için genellikle hamileliğin 4, 5, ve 6.ayları önerilir.
- Antibiyotik ve ağrı kesiciler için mutlaka hekiminize danışmalı ve onun önerisi dahilinde kullanmalısınız.
- 20 yaş diş çekimi gibi pek çok diş tedavisinde kullanılan lokal anestezi için kadın doğum doktorunuzun önerisini almanız tavsiye edilir.
Hamileliğin Diş Sağlığı Üzerindeki Etkisi Nedir?
Hamilelik dönemindeki hormon değişiklikleri, reflü, bulantı, kusma diş etlerinin ve diş dokusunun zarar görmesine neden olabilir. Aynı şekilde bu dönemde oldukça hassas olan diş etlerinde şişlikler oluşabilir. Hamileliğin ilerleyen süreçlerinde ise uyku kalitesinin bozulmasına bağlı olarak diş sık ve gıcırdatma sorununa ek olarak eklem ağrılarıyla da karşılaşılabilir.
Yemek yeme alışkanlığının değiştiği bir dönem hamilelikte, sık sık yemeye bağlı olarak ağız bakımına biraz daha çaba göstermek gerekir. Daha sağlıklı ağız ve dişler için diş fırçalama faaliyetini günde en az 3 sefere çıkarabilirsiniz. Hormon değişiklikleri ağız içi salgısını etkilediği için azalan ve yoğunlaşan tükürükler, ağız bakımının etkisini kırabilir. Hamilelik döneminde ağız ve diş bakımına daha fazla önem verilmesini gerektiren nedenlerden biri de budur.
Reflü, kusma ya da bulantı sırasında ağızdaki asit miktarını artırmakta ve buna bağlı olarak da diş etleri ve dokusu daha fazla zarar görmektedir. Buna bağlı olarak diş yüzeyinde aşınmalar, diş etlerinde hassasiyet ve çürümeler oluşur. Yine hormon değişikliğine bağlı olarak diş etlerinde şişmelere rastlanabilir. Bu durumlarda diş hekiminize başvurabilir ve gerekli tedavi sonrasında bu problemden kurtulabilirsiniz.