Çoğu kişi, hamilelik döneminde diş sağlığı konusunda endişelenir. Hamilelik döneminde diş ve ağız sağlığına normalden daha fazla önem vermek gerekir. Hamilelikte aşermelerin artmasına bağlı olarak asitli ve şekerli besinlere yönelim de artıyor. Mümkün olduğunda diş sağlığına zarar vermeyecek besinleri seçmeli ve onlara yönelmelisiniz. Hamilelik döneminde diş eti çekilmesi tedavisinde gülüş tasarımına kadar pek çok tedavi uygulanabilir. İhtiyacınız olan ve istediğiniz tüm tedavileri, diş hekiminizin önerisiyle, hamilelik döneminde yaptırabilirsiniz.
Yapılan bir araştırmada hamilelik döneminde olan kadınların yarısı diş eti kanaması ve diş eti iltihabı problemiyle karşılaşmaktadır. Olması gerektiğinden fazla karbonhidrat tüketmeniz dişlerinizin çürümesine sebep olabilir. Ağız ve dişlerin bakımı ihmal edildiğinde de bakteriler ağızda birikerek pek çok enfeksiyona sebep olabilir. Hamilelik döneminde teşhis edilen çürük dişin tedavisinin hemen yapılması, çürüğün büyümemesi ve diğer dişlere zarar vermemesi açısından oldukça önemlidir.
Gebelikte Diş ve Ağız Sağlığınızı Korumanıza Yardımcı Olacak Öneriler
-
Diş Fırçanızı Değiştirin.
Hamilelik döneminde hormonlar diş etlerinin şişmesine neden olabilir ve bu durum da diş etlerinin hassaslaşmasını sağlar. Diş eti ağrısının önüne geçmek için yumuşak kıllı bir diş fırçası tercih edebilirsiniz. Hassas dişler için diş fırçalarını ve diş macunlarını kullanarak diş etlerinizde oluşabilecek enfeksiyonları ya da ağrıları giderebilirsiniz.
-
Vitamin Takviyesi Kullanın.
Dişlerinizin daha sağlıklı ve güçlü olması için doktorunuza danışarak vitamin kullanabilirsiniz. Özellikle C vitamini ve kalsiyum bu dönemde dişlerinizin güçlenmesine destek olacaktır. Bu dönemde tüketeceğiniz besinleri seçerken de özenli davranmalısınız çünkü bu besinler hem sizin hem de bebeğin sağlığını direkt olarak etkilemektedir.
-
Aşermelerinize Dikkat Edin.
Hamilelik döneminde aşermek çok normaldir. Mümkün olduğu kadar aşermelerinizi kontrol altında tutarak şekerli, asit, nişastalı besinlerden uzak durmalısınız. Bu tip besinler her zaman diş sağlığını tehdit etmektedir. Sağlıklı ve dengeli beslenerek dişlerinizin sağlığını koruyabilirsiniz.
-
Bol Bol Su Tüketin.
Her zaman olduğu gibi hamilelik döneminde de su tüketimi oldukça önemlidir. Gebelikte hormonal değişiklikler, tükürük salgısını azaltır ve bu da ağız kuruluğuna neden olur. Bol bol su tüketerek ve şekersiz sakız çiğneyerek bu problemin önüne geçebilirsiniz.
-
Rutin Diş Kontrollerinizi Aksatmayın.
Hamileliğinizi bahane ederek diş kontrollerinizi atlamamalısınız. Özellikle hamilelik döneminde her zamankinden fazla diş sağlığına ve bakımına önem vermelisiniz. Gebelik, diş etlerinin ve dişlerinin en hassas olduğu zamanlardan biridir.
-
Peroksit İçeren Diş Beyazlatma Ürünlerinden Kaçının.
Oksidasyon süreci, gelişmekte olan bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Peroksit içeren diş beyazlatma ürünlerini kullanmayı hamilelik sonrasına erteleyebilirsiniz.
-
Gereksiz İlaç Kullanmayın.
Hekiminiz tavsiye etmediği sürece hamilelikte gereksiz ilaç kullanmaktan kaçınmanız gerekir. Reçetesiz ağrı kesiciler ve antibiyotikler hamilelik döneminde dişlerin renk değiştirmesi gibi problemlere yol açabilir.
-
Diş Tedavilerinizi Ertelemeyin.
Bu dönemde diş ağrısı yaşıyorsanız mutlaka diş hekiminden randevu almalı ve randevuda hamile olduğunuzu belirtmelisiniz. Gerekli işlemler hamilelik döneminde yapılabilir ancak dilerseniz hamilelik sonrasında da tedavilere devam edilebilir.
-
Bulantı Sonrası Dişlerinizi Fırçalamayın.
Mide asidi diş minesini yumuşatacağı için bulantılardan sonra dişlerinizi fırçalamaktan kaçınmalısınız. Ağzınızı temiz suyla temizlemeli ve ardından yarım saat sonra dişlerinizi fırçalamanız önerilir.
-
Gargara İçeriklerine Dikkat Edin.
Özellikle alkol içeren gargara ürünlerinden kaçınmalısınız. Bu gibi ürünler yerine ılık su ve bir miktar tuz ile hazırlayacağınız karışımla gargara yapabilirsiniz.