İlk Çocukluk Dişlerinin Önemi, Bu Dönemde Neler Yapılmalıdır?

Kasım 10, 2021by Kaang0

Bebeklik çağından itibaren çocukların ağız ve diş sağlığı ebeveynler ve çocuk diş hekimi tarafından düzenli olarak kontrol edilmelidir. Süt dişlerinin asli görevi, çocuğun konuşmasını ve beslenmesini sağlamaktadır. Çocuğun düzgün konuşmasında ilk çocukluk dişlerinin önemi oldukça büyüktür. Ayrıca süt dişleri, kendinden sonra gelecek kalıcı dişlerin doğru yere konumlandırılmasında rehber görevi görür.

Düzenli ve yeterli temizlenmeyen süt dişlerinde çürüklere bağlı oluşan enfeksiyonlar, kalıcı dişlerin de sağlığını doğrudan etkilemektedir. Süt dişlerinin çürüklere ya da farklı nedenlere bağlı olarak düştüğü durumlarda yer tutucu yöntemlerle bu dişlerin yeri korunmalıdır ki komşu dişleri bu boşluğu kapatmasın. Komşu dişler, dişin yerini kapatırsa çapraşıklık ya da gömülü kalma gibi problemlerle karşılaşılabilir. Bu durum da porselen braketli diş tedavisini gerektirebilir.

Bebeklerin ve Çocukların Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Çocuk ve bebekler, diş bakımı konusunda yetersiz kalırlar ve bu yüzden de ebeveynleri onlara yardım etmelidir. Regen Clinic, ilk diş çıkmadan önce de ağız bakımına önem verilmesini tavsiye ediyor. Bebeğiniz yemeğini yedikten sonra temiz ve ıslak bir bezle damaklarını temizleyebilirsiniz. Bebeğinizin dişleri varsa onu dişlerini fırçalaması konusunda yönlendirmeli ve diş fırçalama alışkanlığı kazanmasını sağlamalısınız.

Süt dişler, çocuğunuzun tüm ağız ve diş bakım yöntemlerini öğrenmesi için bir fırsattır. Sağlıklı süt dişlere sahip olan bir çocuğun kalıcı dişleri de daima sağlıklı ve bakımlı olur. Çocuklarınıza ağız ve diş bakımının önemini aşılayarak gelecek dişlerin daha sağlıklı bir zemine yerleşmesini sağlarsınız.

Çocuklarda Diş Muayenesi

Günümüzde 10 çocuktan 9’u diş hekimlerinden korkuyor. Bu korkunun oluşmasını engellemek için, çocuğunuzun mümkün olan en erken zamanda diş hekimleriyle tanıştırmalısınız. Çocuğunuz 2 yaşını bitirmeden diş hekimleriyle tanışmalı, en az bir kere diş muayenesi yaptırmalı, diş hekimi koltuğuna oturmalıdır. Çocuklarda ilk diş muayenesi, dişler çıkar çıkmaz yaptırılmalıdır. Diş çürüdüğünde diş hekimine gitmek, çocuğu daha çok korkutur ve diş hekimlere karşı fobi beslemesine neden olur.

İlk Diş Kayıplarında Karşılaşılabilecek Problemler

Diş çürüğü problemi yaşayan çocuklar, bazı besinleri yemekte zorlanabilir ve bu durum da çocukların sağlıklı beslenmelerini engeller. Erken yaşlarda diş kaybeden çocuklar, bazı sesleri çıkarmakta zorlanır ve bundan dolayı onları anlamanız zorlaşabilir. Diş eksikliklerine bağlı olarak karşılaşılan konuşma bozukluklarının iyileştirilmesi için ileriki zamanlarda konuşma terapisine ihtiyaç duyulabilir.

Zamanından önce kaybedilen dişlerin yerini, komşu dişleri doldurabilir. Kalıcı diş ve komşu diş çatışır ve çapraşıklığa neden olur. Diş çürüklerine bağlı olarak ağrı ve ateş gibi enfeksiyonlar yaşanabilir. Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar boynun ve başın diğer bölgelerine de yayılarak daha şiddetli ağrılara sebebiyet verebilir. Ayrıca dişlerinde çürük olan çocuklar gülmekten çekinir ve özgüvenini kaybederek diğer çocuklarla oynamayı bırakır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RegenTurkey

Siz değerli hastalarımız için diş tedavisi, estetik cerrahi, hücresel tedavi, medikal uygulamalar, plastik cerrahi alanlarında her zaman hizmetinizdeyiz.