8 Adımda Ağız Kokusunu ve Diş Çürüklerini Engelleyin

Kasım 10, 2021by Kaang0

Günümüzde en çok karşılaşılan diş problemlerinin başında diş çürükleri gelir ve diş çürüklerine bağlı olarak yaygın görülen diğer problem, ağız kokusudur. Öncelikle diş çürükleri tedavisi ile ağız kokusunu engelleyebilirsiniz. Çoğu kişiler tarafından önemsenmeyen diş çürükleri ve ağız kokusu, aslında hayatı direkt olarak etkilemektedir. Önemsenmeyen diş çürüğü, ilerleyerek diş kaybına neden olabilir. Diş kaybı da dolaylı olarak sosyal hayatınızı etkiler ve psikolojik açıdan zor zamanlar geçirmenize sebep olabilir. Ancak implant tedavi, diş kayıplarına bağlı olarak oluşan eksik diş tamamlanır.

Bazı diş problemlerinin tedavisi olması, dişlerinizin ve ağzınızın bakımını ihmal etmeniz gerektiği anlamına gelmez. Diş ve ağız problemlerini ne kadar önemser ve bakımlarını ne kadar ihmal etmezseniz herhangi bir problemler karşılaştığınızda tedavisi bir o kadar basit ve kolay olur. Bu yüzden dişlerinizin çürümemesi ve ağzınız kokmaması için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bu 8 adıma dikkat ederek ağız kokusunu ve diş çürüklerinizi engelleyebilirsiniz.

Kahve ve Çay Tüketimi

Gün içerisinde sürekli olarak kahve ve çay tüketmek, ağızdaki asit salgılayan bakterileri harekete geçirir ve bu bakteriler de diş yüzeyinde yaşayarak dişlerin çürümesine sebep olur. İlla ki kahve ve çay tüketilecekse de şekersiz tüketilmesi önerilmektedir. Böylece çay ve kahve tüketimin dişlere olan zarar en aza indirilebilir. Ancak genel olarak çay ve kahve yerine süt ya da su tüketilmesi öneriliyor ve yanında bir şeyler atıştırmaktan kaçınmanız gerekiyor.

Sigara Kullanımı

Sigara kullanmak sadece ağız kokusuna ve diş çürüklerine neden olmuyor aynı zamanda dişlerin sararmasından ağız kanserine kadar pek çok ağız ve diş problemini de beraberinde getiriyor. Sağlıklı dişlere ve ağıza sahip olmak ve ayrıca daha sağlıklı bir yaşama kavuşmak için vakit kaybetmeden sigarayı bırakmanız gerekir.

Diş İpi Kullanımı

Günde en az iki defa diş fırçalamak önerilse de tek başına yeterli değildir. Diş fırçasının ulaşamadığı yerlerde kalan besin artıklarının diş ipiyle temizlenmesi gerekir. Diş eti hastalıklarından korunmanın en etkili yöntemi, diş ipi kullanmaktır. Diş ipinin kullanımıyla ilgili diş hekiminizden bilgi alabilirsiniz. Yanlış kullanım diş etlerinizi tahriş edebilir ve onlara zarar verebilir.

Tatlı Tüketimi

Yemek sonrasında tüketilen tatlı, diş bakterileri çalıştığı için onları tekrar aktif etmez. Ancak yemekten birkaç sonra tüketilen tatlı, diş bakterini aktif eder ve dişlerin çürümesine hızlandırır. Bundan dolayı tatlı tüketiminin yemek öğünleriyle sınırlandırılması gerekir.

Su İhtiyacı

Yemek yedikten sonra diş ve ağız sağlığınız için yapılabilecek en iyi şeylerden biri de, su tüketmektedir. İçtiğiniz bir bardak su, yemek kalıntılarınızı ağızınızdan uzaklaştırarak ağızdaki asidik ortamı nötrler. Ayrıca süt tüketerek de dişlerinizde kalsiyum oluşumunu destekleyebilirsiniz.

Sakız/Yumuşak Şeker Tüketimi

Yumuşak şekerler, sakızlar, kuru yemişler ağız içerisinde temizlenmesi zor yerlere girerek bakterilerin oluşmasına ve hatta dişlerin kırılmasına sebep olabilir. Mümkün olduğunca bu tür besinlerden uzak durmanız gerekir. Bu besinleri tükettikten sonra dişlerinizi temizleme işlemini büyük bir titizlikle gerçekleştirmelisiniz. Sakız çiğneme alışkanlığınız varsa tercihinizi şekersiz sakızlardan yana kullanabilirsiniz.

Bol Bol Meyve ve Sebze Tüketimi

Meyve ve sebzeler vitamin deposudur ve bu yüzden de dişlere sağladığı faydalar saymakla bitmez. Diş etleri için de oldukça yararlı olan meyve ve sebzeler tüketiminin azalması dişlerin güçsüz kalmasına sebep olabilir. Elma, dişleri doğal olarak temizleyen bir meyvedir. Elma tüketerek mekanik olarak dişlerinizi temizleyebilirsiniz.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RegenTurkey

Siz değerli hastalarımız için diş tedavisi, estetik cerrahi, hücresel tedavi, medikal uygulamalar, plastik cerrahi alanlarında her zaman hizmetinizdeyiz.