Diş Çekimi Sonrasında Neler Yapılmalı, Neler Yapılmamalı?

Kasım 10, 2021by Kaang0

Diş çekimi operasyonuna en çok neden olan durumların başında çürük diş tedavisi gelmektedir. Bir başka deyişle, çürük diş tedavisinde uygulanan yöntemlerden biri de diş çekimidir. Kişiler, en ufak bir ağrıda ya da sızılar diş çekimi için diş hekimine başvururlar. Ancak günümüzde diş çekiminden kaçınarak dişi kurtarma yöntemleri de çeşitlidir. Dolgu, kanal tedavisi gibi yöntemlerle ağrıyan ya da sızlayan dişiniz çekilmeden tedavi edilebilir.

Diş kurtarılamayacak durumdaysa, diş hekimi tarafından diş çekimi önerilir. Sadece çürük diş tedavisinde değil aynı zamanda tam çıkamadan ya da yarı gömülü 20’lik dişler için de diş çekimi yöntemi tercih edilebilir. Herhangi bir sebepten dolayı diş çekimi sonrasında nelere dikkat edilmesi gerekir, bakımının nasıl yapılması gerekir?

Diş Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş çekimi sonrasında dişin üzerine koyulan tampon, en az yarım saat dişin üzerinde bekletilmelidir. Sızıntı olarak kanama varsa tampon değiştirilebilir. Yarım saat sonrasında ise pıhtılaşmanın bozulmaması için tampon konulmaması gerekir.

İlk gün dişinizin çekildiği damağa dokunmamalı ve ağzınızı çalkalamamalısınız. Yatarken de mutlaka başınız yüksekte olmalıdır. İlk 2 saat boyunca bir şey yemekten ve içmekten kaçınmanız gerekir. Bu süre zarfının ardından ılık ve dişlerinizi yormayacak gıdalar tüketebilirsiniz.

Sigara, kanın pıhtılaşmasını engellediği için ilk 24 saat sigara kullanmaktan ve alkol tüketmekten kaçınmalısınız. Hiçbir şekilde yara yerine dokunmamanız ve emmemeniz gerekir. Diş çekimi sonrası bölgede ödem oluşabilir, bu ödemin atılmasına yardımcı olmak için damağınıza buz koyabilirsiniz. İlk 24 saat, mümkün olmadıkça, diş çekilen bölgeyi kullanmamanız gerekir. Ağrı ya da sızı olması durumunda doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Ağrı devam ederse diş hekiminizle iletişim kurabilirsiniz.

Diş çekilen bölgenin temizliğine önem verilmesi gerekir. İlk 24 saatin ardından yumuşak başlıklı diş fırçasıyla, dişin çekildiği bölgeye zarar vermeden, dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Ayrıca bu dönemde tuzlu suyla gargara yapmak damaklarınızın rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Diş çekimi sonrasında bu durumları yaşamanız oldukça normaldir ancak kanama ya da ağrılar azalmazsa muhakkak diş hekiminize başvurmanız gerekir.

Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süreci

Diş çekimi sonrası 24 ila 72 saat arasında iyileşme gerçekleşir. İyileşmeyi hızlandırmanız için diş hekiminizin önerdiğine önem vermeniz gerekir. Diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar uyar ve yapmamanız gereken durumlardan kaçınırsanız daha çabuk bir iyileşme yakalarsınız.

Diş çekimi genel ya da lokal anestezi altında gerçekleştirildiği için operasyon sırasında herhangi bir ağrı ya da acı hissetmezsiniz. Diş çekimi sonrasında ağrı hissetmeniz olasıdır. Burada diş hekiminizin önerdiği ağrı kesicileri kullanarak ağrınızı dindirebilirsiniz.

Hangi Durumlarda Diş Çekimi Tercih Edilir?

Ağrıyan her diş çekilmez. Diş hekimleri öncelikle, dişi kurtarmak için detaylı bir araştırma yapar. Diş dolgusu ya da kanal tedavisi yöntemiyle kurtarılamayan diş çekilir. Çekilecek diş ön taraftaysa estetik kaygı oluşturabilir ancak implant tedavi yöntemiyle bu estetik kaygı giderilebilir.

Kurtarılamayacak kadar çürümüş dişler, düşmeyen süt dişler, gömülü dişler, 20 yaş dişler için diş çekimi yöntemi tercih edilebilir. Ayrıca süt dişleri düşmüyorsa, kist ya da tümör bulunuyorsa da diş çekimi yöntemine başvurulabilir. Bu durumlardan herhangi birini yaşıyorsanız diş hekiminiz sizin için de diş çekimi yöntemini uygun görebilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RegenTurkey

Siz değerli hastalarımız için diş tedavisi, estetik cerrahi, hücresel tedavi, medikal uygulamalar, plastik cerrahi alanlarında her zaman hizmetinizdeyiz.